Με μεγάλη μας χαρά και τιμή σας ανακοινώνουμε ότι η μαθήτρια του Δ΄2 τμήματος, Έλενα Μπεκατώρου, στα πλαίσια του Ομίλου Δημοσιογραφίας των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη, συμμετείχε στον διαγωνισμό «Στείλε γράμμα στον αγαπημένο σου συγγραφέα» των εκδόσεων "ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ" και κέρδισε βιβλία των εκδόσεων.

Η μαθήτρια έγραψε ένα υπέροχο πραγματικά γράμμα προς τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων, κ. Ευγένιο Τριβιζά, και το γράμμα της ήταν ένα από τα πέντε (5) καλύτερα που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό στάλθηκαν περισσότερα από 500 γράμματα!!!

View the embedded image gallery online at:
https://lampiri-schools.gr/blog#sigProIdd3f00774e8

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη επισκέφθηκαν το "Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή" στην Κηφισιά. Έχοντας ως αφορμή το μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος και τη διδακτέα ύλη της τρέχουσας περιόδου, τα παιδιά του Γ΄1 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Τα Ζώα της Θάλασσας» και να εργαστούν σε θεματικές ενότητες αναφορικά με τη βιοποικιλότητα των ζώων της θάλασσας και τη διάκριση μεταξύ σπονδυλόζωων και ασπόνδυλων ζώων με παράλληλη παρατήρηση διάφορων οργανισμών. Επιπλέον, αποκόμισαν πληροφορίες για την επιβίωση ζώων της θάλασσας και τους μηχανισμούς επίθεσης και άμυνας που διαθέτει το κάθε είδος ενώ τέλος, παρατήρησαν τις βιτρίνες των απειλούμενων ειδών και ζωγράφισαν ένα ζώο της θάλασσας. Τα παιδιά του Γ΄2 από την άλλη πλευρά, παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Φυτά και Έντομα» δουλεύοντας τις θεματικές ενότητες για τα είδη και τα περιβάλλοντα των φυτών (δένδρα, θάμνοι, πόες και πού ζουν) και τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Με βιωματικό τρόπο προσέγγισαν τα μέρη του φυτού και παρατήρησαν με ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς μία τεράστια ποικιλία εντόμων μαθαίνοντας ταυτόχρονα τα βασικά γνωρίσματά τους. Τέλος, διασκέδασαν ζωγραφίζοντας τα έντομα που τους κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον.

Την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μοναδικό θεματικό Μουσείο Φυσικής που λειτουργεί στην Αττική, το PLANET PHYSICS, και να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φυσικής με τίτλο: «ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ». Είναι αλήθεια ότι οι μαγνήτες έλκουν όλα τα μέταλλα; Ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους πόλους ενός μαγνήτη κόβοντάς τον στα δυο; Ή μήπως όχι; Τα μυστικά των μαγνητών αποκαλύφθηκαν ένα ένα μέσα από πειραματικές δραστηριότητες στους μικρούς μας ερευνητές και τους βοήθησαν να αφήσουν πίσω τους λανθασμένες - ή όπως τις λέμε στη φυσική εναλλακτικές- απόψεις και να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει στον «κόσμο» του Μαγνητισμού. Επίσης, διαπίστωσαν και τη «φιλική σχέση» του μαγνητισμού με τον ηλεκτρισμό. Πηνία, πυξίδες, μαγνήτες κ.ά. επιστρατεύθηκαν και τους αποκάλυψαν πώς από τον έναν φτάνουμε στον άλλο. Με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο λύθηκαν όλες οι απορίες σχετικά με τις λειτουργίες και τη χρησιμότητα των μαγνητών ικανοποιώντας στο τέλος ακόμα και το πιο «ανήσυχο πνεύμα».

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στα πλαίσια του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας, οι μαθητές και μαθήτριες της Β' Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να τραγουδήσουν και να παίξουν με τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου των αγγλικών τους, Robbie Right. Let the fun begin!

Tην Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημερωτική συνάντηση με θέμα τη φοίτηση στην Α’ τάξη του Δημοτικού κατά τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη ανέπτυξαν ένα σχέδιο εργασίας με θέμα τα ζώα. Έψαξαν με μεγάλο ενδιαφέρον και βρήκαν πληροφορίες για τα αγαπημένα τους ζώα τις οποίες παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Μέσα από τη ζωγραφική και τη δημιουργία κολάζ έμαθαν να διακρίνουν τα ζώα σε διάφορες κατηγορίες αναλόγως με το πού ζουν, πώς αναπαράγονται, πώς μετακινούνται, τι τρώνε και πώς προστατεύονται από τους εχθρούς τους. Τέλος, δραματοποίησαν μέσα στην τάξη διάφορα ζώα που έχουν συναντήσει σε αγαπημένα παραμύθια ή μύθους, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά του κάθε ζώου.

View the embedded image gallery online at:
https://lampiri-schools.gr/blog#sigProId9752ae3209

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη ασχολήθηκαν με διάφορες δραστηριότητες σχετικά με το θέμα της υγιεινής διατροφής. Κατασκεύασαν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά, έπαιξαν με σχετικές κάρτες, έφτιαξαν την πυραμίδα των τροφίμων, παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τα υγιεινά πρωινά τους και τους προέτρεψαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Τέλος, παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με το θέμα.

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Κατά την επίσκεψή τους αυτή, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο, σε ειδική αίθουσα, με θέμα την ιστορία του κτιρίου της Βουλής, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και την αξία της Βουλής και της Δημοκρατίας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν, επίσης, στην έκθεση της αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου με θέμα "Ρήγας και Επανάσταση" ενώ, τέλος, επισκέφθηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής όπου είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση που διεξαγόταν εκείνη τη στιγμή. Η επίσκεψη αυτή στο σύνολό της άφησε σε όλους τους μικρούς μας αυριανούς ενεργούς πολίτες τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, η κα. Ανδριάνα Ζαρακέλη, καταξιωμένη δημοσιογράφος, επισκέφθηκε τον Όμιλο Δημοσιογραφίας των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη. Οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου είχαν την ευκαιρία να της θέσουν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες απάντησε με μεγάλη χαρά, ενώ η ίδια τους μίλησε για την έννοια της δημοσιογραφίας, για τα είδη της, για τα στοιχεία που διακρίνουν το ένα είδος από το άλλο, για τη δύναμη του καθενός, ενώ στο τέλος της συνάντησης με τις κατάλληλες οδηγίες της προσκεκλημένης δημοσιογράφου, τα παιδιά έγιναν μικροί παρουσιαστές και παρουσιάστριες και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους δικά τους ειδησεογραφικά και μετεωρολογικά δελτία.

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη μαθητική δεντροφύτευση στη ΒΑ πλευρά της Πεντέλης που διοργάνωσε η δράση "Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον" σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού και τους Δήμους της ανατολικής πλευράς της Πεντέλης.

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ρομποτικής - Προγραμματισμού: «Ταξίδι στο διάστημα». Τι γνωρίζουμε για το ηλιακό μας σύστημα; Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε αποικία σ’ έναν άλλο πλανήτη; Με τη βοήθεια της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ρομπότ από LEGO που τους βοήθησαν στην εξερεύνηση του διαστήματος και τα προγραμμάτισαν να ακολουθούν συγκεκριμένες εντολές. Ταυτόχρονα ανακάλυψαν τη δύναμη της συνεργασίας μέσα από διασκεδαστικές αποστολές. Χαρά και γνώση κυριάρχησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αφήνοντας στο τέλος τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ικανοποιώντας, έτσι, τη δημιουργικότητα του κάθε «robo - child» ξεχωριστά.

Την Πέμπτη 24-01-2019, οι μαθητές και μαθήτριες της B΄ τάξης των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι σε μετάφραση – διασκευή Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά. Το έργο αναφέρεται σε ένα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή και φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει το μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του. Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τρόπο συγκινητικό, αλλά και συχνά διασκεδαστικό. Μια διαφορετική περιπέτεια που θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας.

Την Πέμπτη 24-01-2019, οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Κεραμικής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μέσα από τη μέθοδο της βιωματικής προσέγγισης τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του πηλού αλλά και να μάθουν την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσα από σημαντικά έργα κεραμικής. Ήρθαν σε επαφή με το αντικείμενο, αναλαμβάνοντας, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο φτιάχνοντας μια κούκλα από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Παρακολούθησαν, τέλος, κουκλοθέατρο στο οποίο οι βασικοί ήρωες περιέγραφαν το επάγγελμα του αγγειοπλάστη και εξηγούσαν πώς τα κεραμικά αντικείμενα χρησίμευαν για την αποθήκευση προϊόντων.

Την Τετάρτη 23-01-2019, ο Όμιλος Δημοσιογραφίας των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη είχε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδεχτεί τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων, κ. Χρήστο Δημόπουλο, παρουσιαστή της παλιάς παιδικής εκπομπής της ΕΡΤ, "Ουράνιο Τόξο" καθώς και πολυβραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Με τη ζωντάνια και την αμεσότητα που πάντα τον χαρακτηρίζει, ο κ. Δημόπουλος παρουσίασε στους μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου το τελευταίο του βιβλίο που αφορά τη νέα περιπέτεια του καθηγητή Ήπιου Θερμοκήπιου "Το Σπαθί του Στρατηλάτη", ένα βιβλίο που πραγματικά θα λατρέψουν τόσο οι μικροί όσο οι μεγάλοι αναγνώστες. Τους μίλησε, επίσης, και για παλαιότερα πολυαγαπημένα βιβλία του όπως είναι η "Γοργόνα Ελισσώ" ένα βιβλίο που αγαπάει ιδιαίτερα καθώς το έχει γράψει για την πρώτη του εγγονή. Οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου είχαν, ακόμα, την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους στον συγγραφέα στις οποίες απάντησε με μεγάλη χαρά. Μοιράστηκε, μάλιστα, μαζί τους ιδιαίτερες και συγκινητικές στιγμές από το "Ουράνιο Τόξο". Στο τέλος της συνάντησης, ο αγαπημένος μας παραμυθάς υπέγραψε δικά του βιβλία που είχαν φέρει τα παιδιά μαζί τους ενώ παράλληλα φωτογραφήθηκε μαζί τους. Τους αποχαιρέτησε δίνοντας τους τη συμβουλή να πορεύονται πάντα στη ζωή τους με Αγάπη, Αξιοπρέπεια και Απλότητα.

Οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες του Παιδικού Σταθμού παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Λύκος και τα 7 κατσικάκια» από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο "People & Puppets' Svit". Βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ, η παράσταση αφηγείται την ιστορία του «Κακού» Λύκου, που ζει μόνος με όνειρο να έχει έστω ένα φίλο, καθώς και των Εφτά Κατσικιών που λατρεύουν τη μουσική και ονειρεύονται μια μεγάλη συναυλία! Όταν μια μέρα ο Λύκος θα χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού της Κατσίκας, θα ξεκινήσει η περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή όλων τους και θα αποδείξει πως η τέχνη μας ενώνει όλους!

Στα πλαίσια της εβδομάδας φιλαναγνωσίας, η συγγραφέας Χριστίνα Κωνσταντουδάκη επισκέφθηκε τα Νηπιαγωγεία μας στο Μοσχάτο και το Φάληρο και παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Προνηπιαγωγείου το παραμύθι της «Το αρχηγείο», από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο...

Η θετική αναγνωστική συμπεριφορά αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους του σχολείου μας, καθώς θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της γλωσσικής έκφρασης, της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της συναισθηματικής ωρίμανσης. Στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τη φιλαναγνωσία και να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στους μαθητές μας και το βιβλίο, υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας αγαπημένους συγγραφείς, οι οποίοι παρουσίασαν στα παιδιά τα βιβλία τους και μαζί ψυχαγωγήθηκαν με αφορμή μεταφηγηματικές δραστηριότητες...

Την Τρίτη 15- 01- 2019 οι μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος παρουσίασε στα παιδιά το βιβλίο του, "Τικ - Τακ Ρολόγια, ώρα για μάθημα!". Πρόκειται για ένα ξεκαρδιστικό παραμύθι με ζωντανή εικονογράφηση για όλες τις ώρες. Για τις ώρες που περνούν αργά αλλά κι αυτές που τρέχουν και πίσω δε γυρνούν. Αλλά και για την ώρα εκείνη που περνάμε μικροί και μεγάλοι μαζί, την πιο ωραία, την πιο ξεχωριστή. Ο κ. Παπαθεοδούλου παρουσίασε παραστατικά το βιβλίο του στους μαθητές, τους "αποκάλυψε" τις ιδέες που κρύβονται πίσω από αυτό, τραγούδησε μαζί τους, έπαιξε μαζί τους μεταφέροντάς τους στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον, τους αφηγήθηκε καινούριες, διδακτικές ιστορίες, όπως την ιστορία του "μικρού Βασιλιά", ενώ στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά έφτιαξαν μαζί του το δικό τους πειρατικό παραμύθι ξετυλίγοντας το "σχοινί" της ιστορίας. Ο κ. Παπαθεοδούλου υπέγραψε, τέλος, στα παιδιά δικά του βιβλία που είχαν φέρει μαζί τους.

Την Τρίτη 11- 12- 2018, οι μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη συμμετείχαν στην εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και ορχήστρα που πραγματοποίησε ο σύνδεσμος ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσιάζοντας παραδοσιακά χορευτικά.

Πριν την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών, οι μαθητές και μαθήτριες του Γ΄1 τμήματος των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη, έφτιαξαν δώρα, κεράκια, κατασκευές με ντεκουπάζ και κάρτες για τα Χριστούγεννα, καθώς επίσης έγραψαν το γράμμα τους για τον Άγιο Βασίλη. Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του Γ΄1 εύχονται σε όλους σας, Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2019!!!

Την Παρασκευή 21- 12- 2018, η χορωδία των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη έψαλε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο Β΄, καθώς και στον Δήμαρχο Μοσχάτου - Ταύρου. 

Η κυκλοφορία του 6ου φύλλου της σχολικής εφημερίδας, «Ελεύθερο μολύβι», του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη είναι γεγονός!!!

Πρόκειται για μια χριστουγεννιάτικη έκδοση που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από  εκδηλώσεις του σχολείου μας, συνεντεύξεις από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου της μουσικής και του αθλητισμού, όπως ο μουσικός και συνθέτης, κ. Σταμάτης Σπανουδάκης και η παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο, κα. Καλλιόπη Λουφάκη, έρευνες που διεξήγαγαν οι μικροί δημοσιογράφοι του σχολείου μας με αφορμή τα Χριστούγεννα, και άλλα πολλά!!!

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα από τη δασκάλα και υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας, κα. Αλεξάνδρα Κουτσουρά, στην τιμή του 1,50 ευρώ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις της εφημερίδας θα διατεθούν για την ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Στις 15 Νοεμβρίου 2018, τα εκπαιδευτήρια Λαμπίρη επισκέπτονται την 6η Biennale Αθήνας, με σκοπό όχι μόνο να δουν από κοντά την έκθεση αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε μία performance η οποία είναι μέρος της ίδιας της έκθεσης. Στα πλαίσια του προγράμματος GiGi, ενός χώρου αφιερωμένου στις Ελληνογερμανικές σχέσεις, οι μαθητές με αφορμή την μαγική εμφάνιση από το παρελθόν του Όθωνα και της Αμαλίας σχεδιάζουν τους βασιλείς οι οποίοι ποζάρουν ειδικά γι' αυτούς.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Ε' και Στ' Δημοτικού παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση της Κέλλυς Σταμουλάκη "Το πιο τρελό τριήμερο" στο θέατρο ΗΒΗ. Η παράσταση θίγει με παιδαγωγική ευαισθησία αλλά και με έξυπνο χιούμορ και φαντασία ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα της εποχής μας, την απομόνωση των παιδιών μπροστά στις οθόνες και την απομάκρυνσή τους από την ανεμελιά του παιχνιδιού.