Καλώς Ορίσατε στο NEA

Η Α’ Δημοτικού μελετάει πορτρέτα σπουδαίων ζωγράφων

Οι μαθητές της Α’ Δημοτικού του σχολείου μας συγκέντρωσαν πορτρέτα μεγάλων ζωγράφων για να δημιουργήσουν όλοι μαζί διάφορα κολάζ. Μελετώντας ένα- ένα τα πορτρέτα διαπίστωσαν διαφορές στον τρόπο έκφρασης των ζωγράφων, τις τεχνικές, τα χρώματα και τα συναισθήματα που αποτύπωναν.

Στη συνέχεια διαβάσαμε και μιλήσαμε για τη ζωή και το έργο παγκοσμίου φήμης ζωγράφων (Πικάσο, Μποτιτσέλι, Ρενουάρ, Ματίζ). Κατά τη διαδικασία αυτή, οι μαθητές παρατήρησαν ότι ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής των ζωγράφων επηρέαζαν την καλλιτεχνική τους έκφραση με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούν εντελώς διαφορετικά έργα. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της δράσης επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα όπου είχαμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε έργα άλλων παιδιών και να εμπνευστούμε από αυτά.

Στο τέλος, έχοντας ως πρότυπο τα έργα που μελετήσαμε, οι μαθητές δημιούργησαν τα δικά τους πορτρέτα χρησιμοποιώντας όλη τη φαντασία και την παιδικότητά τους! Άλλωστε, όπως είπε ο Πικάσο: « Μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω όπως ο Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να ζωγραφίζω σαν παιδί».